top
Privat og offentlig hjælp

DET OFFENTLIGE

Hospitaler og kommuner har forskellige opgaver og arbejder efter forskellig lovgivning. Hospitalerne arbejder primært under Sundhedsloven og kommunerne primært under Serviceloven. Sundhedsloven regulerer f.eks., hvem der har ansvaret for behandling, mens Serviceloven giver rammerne for rådgivning og støtte ift. sociale problemer. Igennem Serviceloven ydes der støtte til borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer (eksempelvis genoptræning og hjemmehjælp).

HOSPITALSPSYKIATRI

Psykiatrien hører primært til i regionerne og omfatter diagnostik, behandling, opfølgning og rehabilitering af patienter. Dette omfatter både stationær, ambulant behandling på sygehuse, centre og afdelinger, distriktspsykiatri, opsøgende psykoseteams og andre udgående teams. Derudover yder regionerne konsulentbistand til kommunale institutioner.

KOMMUNE

Kommunerne har ansvaret for den sociale indsats omkring dit barn. Hovedydelserne er socialpædagogisk støtte, opsøgende arbejde, botilbud samt dag- og beskæftigelsestilbud. Kommunen kan også yde hjemmehjælp, sygepleje, misbrugsbehandling mv. Hvis dit barn er under 18 år, så kan du opleve, at f.eks. psykiatrien sender underretninger om dit barn til kommunen. Du har ofte mulighed for at læse underretningen igennem og det kan være en god ide at bidrage, så underretningen bliver så præcis og brugbar som mulig.

DET PRIVATE REGI

Privatpraktiserende psykiatere, privatpraktiserende læger og psykologer har forskellige opgaver i det nære sundhedsvæsen. Fælles for dem er, at de har indgået en overenskomst med regionerne og at de har en autorisation. Hvis du eller dit barn har brug for hjælp indenfor det sundhedsmæssige område, så skal du kontakte din privatpraktiserende læge, der ofte vil have rollen som gatekeeper og tovholder i forhold til resten af sundhedssektoren. Det er for eksempel gennem den privatpraktiserende læge, at dit barn kan få en henvisning til eksempelvis en privatpraktiserende psykiater.

PSYKIATER

En psykiater behandler psykisk sygdom. I behandlingen bruges både medicin og samtaleterapi. Desuden kan en psykiater vejlede om virkning og bivirkninger af medicinsk behandling. En psykiater er en læge, der har videreuddannet sig til speciallæge i psykiatri.

DEN PRAKTISERENDE LÆGE

Den praktiserende læge er tovholder og omdrejningspunkt for patientens forløb og behandling, selvom der indgås et tæt og systematisk samarbejde med kommune og region. Den praktiserende læge har en nøgleposition både i forhold til at hjælpe patienten og de pårørende. Det er gennem lægen at både pårørende og patienten viderehenvises til speciallæger, psykologer m.m..

PSYKOLOGER

Psykologerne arbejder både med enkeltpersoner og grupper af mennesker. De hjælper deres klienter gennem rådgivning, vejledning, psykoterapi, udredning/undersøgelse, udfærdigelse af erklæringer mv. I vise tilfælde fx i forbindelse med selvmordsforsøg er behandlingen hos en psykolog gratis, men ellers vil der være en egenbetaling tilknyttet.

PERSONLIG COACH

En coach tager sig af problemer, der fylder i hverdagen og er uhensigtsmæssige for ens daglige virke. Coachen kan hjælpe med at gøre én mere bevidst om de valg, der træffes. En coach er ikke en del af sundhedsvæsnet, og regionerne fører ikke tilsyn med dette erhverv.